(FOTO) DOČEKAN VELIKIM APLAUZOM U SALU UŠAO JOSIP BROZ TITO

Hits: 178

Bilo je tačno 18 sati i 40 minuta kada je u salu Centra za kulturu u Goraždu ušao komandant Narodoslobodilačke vojske Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito. Dočekan pozdravom „ Smrt fašizmu druže Tito“ snažnim je glasom odgovorio „ Sloboda narodu“ , a potom se obratio delegatima ZAVNOBIH-a govoreći o Bosni i Hercegovini, zajednici ravnopravnih naroda i narodnosti i značaju zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

Tako je završen dramski dio programa u kome su sjajni učenici goraždanske Mješovite srednje škole „ Enver Pozderović“ glumački rekonstruisali završni čin zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Vidjeli smo i dio priče o vječnom Kulin Banu, u dramskom performansu iz predstave Zlatka Topčića, čuli odlične recitatorke koje su govorile stihove Maka Dizdara, sjajnu intepretartku pjesama o Bosn i Hercegovini Lejlu Žuga.

Svakako vrijedi ispisati imena mladića i djevojaka, članova dramsko – recitatorske i istorijske sekcije koji su izmamili osmjehe i poneki sjetni uzdah brojnoj publici u maloj sali goraždanskog Centra za kulturu. Oduševili su nas: Ajla Kanlić, Ajla Mirvić, Lejla Hadžović, Mirza Hadžić, Dino Hadžić, Salko Kalkan, Tarik Mirvić, Anid Kurtić, Dalila Riđević, Amna Kazagić, Edvin Polovina, Amar Šehović, Hamza Žuga, Adnan Ferhatović, Taida Dučić, uz veliki i uspješan angažman njihovih profesora.

U programu je bila i dodjela nagrada đacima osnovnih i srednjih škola koji su imali najuspješnije literarne i likovne radove na temu „ Dan državnosti BiH“. U kategoriji literarnih radova za osnovne škole najuspješnija je Amila Herak, druga nagrada pripala je Amini Džafić a treća Ilmi Deljo. Najbolji literarni rad među srednjoškolcima imala je Amina Hubjer, druga nagrada dodjeljena je Ilmi Kazagić, a treća Jejli Žuga. Najuspješniji likovni rad u konkurenciji osnovnih škola imala je Erna Mujezinović, drugu nagradu osvojila je Ajla Rahman a dodjeljenje su dv ije treće nagrade: Maliki Pršeš i Almi Kunovac. Njima je priznanja uručio Arman Bešlija, ministar za obrazovanje koje je i raspisalo poziv za izradu literarnih i likovnih radova.

Sve je u ovoj lijepoj večeri uz program u kome su njegovi akteri na sjajan način povezali Kulina bana i ZAVNOBIH, dvije velike odrednice bosanskohercegovačke istorije i opstojnosti, briljirali đaci, bilo u znaku dobrih vibracija i osjećaja pripadanja Domovini koju su u Mrkonjić Gradu obnoviili i nastavili graditi heroji, u znaku poruka upućenih kao čestitke Bosni i Hercegovini…Jedna od njih se nekoliko puta čula i sa mini pozornice i iz publike u sali centra za kulturu – Smrt fašizmu – Sloboda narodu!

Poruka koja itekako ide uz Dan državnosti naše Bosne i Herecegovine!

Izvor – Glas Goražda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.