(FOTO) DOM ZDRAVLJA PLANIRA OTVARANJE I DRUGE COVID AMBULANTE

Hits: 104

S pogor┼íanjem epidemiolo┼íke situacije, koja iz dana u dan postaje sve slo┼żenija, sve je ve─çi i pritisak na zaposlene u Domu zdravlja ÔÇťIsak SamokovlijaÔÇŁ u Gora┼żdu. Posebno je na udaru Covid ambulanta u ulici 1. slavne vi┼íegradske brigade, u koju se javljaju sve osobe s respiratornim tegobama i gdje se testiraju gra─Ĺani za koje se sumnja da su pozitivni na koronavirus, a koja brine i o onima kod kojih je potvr─Ĺena infekcija.

– Svakodnevnim rastom broja zara┼żenih pacijenata imamo i pove─çanje broja usluga te ambulante. Primjera radi, u ponedjeljak i utorak u Covid ambulanti je pregledano 288 pacijenata, testirana 102, a 96 pacijenata je u ta dva dana pregledao doktor u ku─çnim uvjetima. To su pacijenti koji su pozitivni, u izolaciji, ne mogu do─çi do doktora. I dje─Źija Covid ambulanta je imala 62 pregleda, a 19 djece je testirano ÔÇô ka┼że direktor Doma zdravlja Edin ─îengi─ç.

Konstantno se kadrovski ja─Źa Covid ambulanta u kojoj trenutno rade ─Źetiri ljekara. ─îengi─ç isti─Źe da se, zbog nepo┼ítivanja epidemiolo┼íkih mjera, o─Źekuje daljnji rast broja zara┼żenih, vrlo je mogu─çe pretvaranje jo┼í jedne ambulante u Covid ambulantu, najvjerovatnije one u Mujkovi─ç Polju.

ÔÇô To ─çe za posljedicu imati da ─çe biti pove─çan priliv pacijenata u centralni objekt, gdje ─çe biti preba─Źeni njihovi zdravstveni kartoni. Ograni─Źeni smo na samo 50 testova, koliko dnevno mo┼żemo poslati na UKC Sarajevo, tako da nam testovi ÔÇťle┼żeÔÇŁ, uvijek ┼íaljemo one od prethodnog dana, jer imamo ve─çu potrebu za testiranjima ÔÇô isti─Źe ─îengi─ç.

On dodaje da bi broj zara┼żenih bio ve─çi kada bi postojala mogu─çnost da se u jednom danu testiraju sve sumnjive osobe. Iz Doma zdravlja ─çe tra┼żiti od Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK da finansira nabavku brzih antigen testova koji pokazuju prisustvo virusa kod pacijenata koji pokazuju simptome.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.