FOTO/ JE LI UGOVOR O IZGRADNJI CENTRA ZA UPRAVLJANJEM OTPADOM BIO PREDIZBORNI TRIK?

Hits: 4065

Na Dan Op─çine i BPK Gora┼żde, u septembru pro┼íle godine, na─Źelnik Op─çine Gora┼żde Muhamed Ramovi─ç i predstavnik kompanije ÔÇ×PristineÔÇť, Seena Rahma Jaberi Haji iz Bahreina potpisali su ugovor o izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom na Tre┼ínjici kod Gora┼żda. Na sve─Źanoj sjednici Op─çinskog vije─ça, u jeku predizborne kampanje, tada je pompezno najavljena investicija od 43 miliona KM.

Od tada je pro┼ílo skoro pet mjeseci, a miliona i radova ni na vidiku. Novi, mladi vije─çnici u Op─çinskom vije─çu Gora┼żde, tra┼że odgovor za┼íto je jedan od goru─çih problema grada tako drsko iskori┼íten u predizborne svrhe.

Vije─çnica Aldijana Smailhod┼żi─ç ka┼że da je Na┼ía stranka od po─Źetka upozoravala da je ovaj ÔÇ×projekatÔÇť samo obi─Źni predizborni trik. Poja┼ínjava da Gora┼żde, kao i cijela regija, nema dovoljno stanovnika, niti sirovina ─Źijim bi se prikupljanjem otplatila tako vrijedna investicija.

– Zbog toga sam postavila pitanje u kojoj je fazi izgradnja regionalne deponije. Dobila sam odgovor od nadle┼żne slu┼żbe da tajanstveni privatni partner iz Bahreina nije ispunio svoju ugovornu obavezu i nije deponovao sredstva u iznosu od 42,9 miliona KM. U obrazlo┼żenju je navedeno da je investitor naveo kako postoje velike formalne barijere za unos tako velikog iznosa stranog kapitala u BiH. Produ┼żen mu je rok do 31. januara 2017, mada ne znamo od strane koga, da uplati sredstva, ali to se jo┼í uvijek nije desilo. Svoju obavezu iz ugovora nije ispo┼ítovala ni Op─çina Gora┼żde ─Źiji je udio trebao iznositi 2,6 miliona KM. Postavlja se pitanje da li je ispo┼ítovan ─Źlan 47. navedenog ugovora koji je obavezivao privatnog partnera ÔÇ×PristineÔÇť d.o.o. da kao sredstvo obezbje─Ĺenja dostavi bezuslovnu bankovnu garanciju u iznosu od 10% od vrijednosti ponude, kao i da li ─çe Op─çina Gora┼żde pokrenuti sudski spor zbog nepo┼ítivanja ─Źlana 38. u kojem stoji da je ugovorna strana, koja je neizvr┼íenjem svojih obaveza dovela do neuspjelog osnivanja firme, du┼żna drugoj ugovornoj strani naknaditi svu materijalnu i nematerijalnu ┼ítetu i izgubljenu dobit. Sada je nejasno ko bi koga trebao da tu┼żi, jer nijedna od strana nije uradila ni┼íta ÔÇô ka┼że Smailhod┼żi─ç, te dodaje da bi u demokratskim dr┼żavama, nakon svega, neko narodu trebao polo┼żiti ra─Źune.

Dokumentaciju vezanu za ovaj i druge kapitalne projekte zatra┼żio je i Klub vije─çnika SBB-a. Me─Ĺutim, 45 dana poslije tra┼żeni dokumenti nisu dobijeni, iako je Stru─Źna slu┼żba Op─çinskog vije─ça zahtjev proslijedila nadle┼żnim op─çinskim slu┼żbama.

ÔÇô Projekt koji vrijedi 43 miliona kod svakog gra─Ĺanina je izazivao sumnju. To je investicija koja se u ovim krajevima jo┼í nije desila, a pitanje je i ho─çe li se ikada i desiti. Tra┼żimo ugovore da vidimo ko je odgovoran za njih, je li potpisana bankovna garancija i nadam se da ─çemo ih dobiti na narednoj sjednici ÔÇô kazao nam je predsjednik Kluba vije─çnika SBB-a, Almir Hasanefendi─ç.

Za cijeli projekat do sada je osigurano samo 108.000 KM, a i ova sredstva Op─çini Gora┼żde odobrilo je Ministarstvo za za┼ítitu okoli┼ía FBiH. U odgovoru na pitanje vije─çnice Smailhod┼żi─ç iz nadle┼żne Op─çinske slu┼żbe za prostorno ure─Ĺenje navode da su u stalnim pregovorima da se ispune obaveze iz ugovora od strane privatnog partnera, iako nije jasno za┼íto se pregovara o ne─Źemu ┼íto je ve─ç dogovoreno i sve─Źano potpisano.

ÔÇô Obezbijedili smo 108.000 KM za izgradnju pristupnog puta ┼íto je jedna od obaveza. U toku je raspisivanje tendera za izgradnju pristupnog puta, vode se uporedne aktivnosti na obezbje─Ĺenju elektri─Źne energije na deponiji, te dovo─Ĺenju vode ÔÇô navodi se u odgovoru.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.