(FOTO) KAKO SU RAT I POLITIKA KROJILI NAZIVE GRADOVA: OD SRBINJA DO USKOPLJA

Hits: 1337

Tako je 1992. godine, odlukom Skup┼ítine Skender Vakuf dobio naziv Kne┼żevo, ┼íto je ostalo i do danas.

Zanimljive promjene naziva do┼żivjela Fo─Źa koja je 1994. godine dobila naziv Srbinje. Dok se tokom rata govorilo kako je ovo ime izabrano da bi se pokazalo da je Fo─Źa etni─Źki o─Źi┼í─çena i da u njoj ┼żive samo Srbi, biv┼íi predsjednik Izvr┼ínog odbora Op┼ítine Fo─Źe Radojica Mla─Ĺenovi─ç kazao je na su─Ĺenju Ratku Mladi─çu kako je takav naziv predlo┼żen jer se rimovao s okolnim op┼ítinama kao ┼íto su Trebinje, Ljubinje itd. Odlukom Ustavnog suda BiH 2004. godine ovom mjestu je vra─çeno ime u Fo─Źa.

Tokom rata je promijenjeno ime i Od┼żaku u Vukosavlje, a nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vukosavlje je ostalo ime za dijelove Od┼żaka koji pripadaju teritoriji Republike Srpske.

Dijelovi koji su pripali Republici Srpskoj nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma izgubili su prefiks “bosanski” pa su tako Bosanski Brod, Bosanski ┼áamac, Bosanska Gradi┼íka, Bosanski Novi, Bosanska Krupa i Bosanska Dubica postali Brod, ┼áamac, Gradi┼íka, Novi Grad, Krupa na Uni i Kozarska Dubica. Prije nego je reagovao Ustavni sud BiH 2004. godine, neka od mjesta su imala prefiks “srpski” pa su tako bili Srpski Brod, Srpska Kostajnica itd.

Dio glavnog grada BiH koji je pripao RS-u najprije je bio nazvan Srpsko Sarajevo, a potom je preimenovan u Isto─Źno Sarajevo. Isti je slu─Źaj i s op┼ítinom Ilid┼ża koja je najprije bila Srpska Ilid┼ża, a potom Isto─Źna Ilid┼ża. Dio Mostara je imao naziv Srpski Mostar, a potom je nazvan Isto─Źni Mostar. Srpsko Gora┼żde danas je Novo Gora┼żde.

Donji Vakuf je u ratu najprije bio Srpski Donji Vakuf, a potom je 1994. godine dobio naziv Srbobran. Ova opština je prestala postojati potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Najve─çu promjenu do┼żivio je dio Klju─Źa koji je pripao Republici Srpskoj pa je nakon Srpskog Klju─Źa preimenovan u Ribnik, dok je Ora┼íje, nakon ┼íto mu je trebao biti skinut prefiks “srpski” dobio ime Donji ┼Żabar. Sanski Most u RS-u ne postoji i zove se O┼ítra Luka.

Neke promjene naziva vr┼íene su i na podru─Źju Federacije BiH. Tako je Gornji Vakuf danas Gornji Vakuf/Uskoplje, kako ga Hrvati zovu, dok je Prozoru dodat i naziv Rama. Izmjene su izvr┼íene tokom rata i tako je ostalo do danas. Titov Drvar, kako je nazvan u ─Źast Josipa Broza Tita, vratio je naziv u Drvar na samom po─Źetku rata.

Najzanimljiviji je naziv kantona u Hercegovini ─Źiji je centar Livno. Neki ga i danas zovu Hercegbosanska ┼żupanija, drugi ka┼żu da je rije─Ź o Livanjskom kantonu, dok me─Ĺunarodna zajednica preferira naziv Kanton 10.

─îlanovi Bo┼ínja─Źke akademije nauka i umjetnosti (BANU) upozorili su ranije kako se prekrajanjem geografskih imena u BiH vr┼íi toponomicid te da su upravo promijenjena imena gradova, ulica, sela, naselja i drugih mjesta dokaz da je na podru─Źju cijele na┼íe zemlje izvr┼íen genocid. Oni su analizirali promjene od nastanka dr┼żave do modernog doba.

klix.ba / gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.