FOTO/ NOVALIĆ: IZGRADNJA BRZE CESTE SARAJEVO – GORAŽDE POČINJE OVE GODINE

Hits: 7025

Premijer FBiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić borave u posjeti BPK Goražde, gdje su se susreli s premijerom Emirom Okovićem i ministrima u Kantonalnoj vladi, kao i predstavnicima stranaka parlamentarne većine. Osim o provedbi Reformske agende i obavezama na kantonalnom nivou, tema razgovora bila je i izgradnja brze ceste Sarajevo – Goražde.

– Mi smo rekli da ćemo ove godine, mogu gotovo biti siguran, početi graditi, jer smo završili sve druge institucionalne pretpostavke za početak projekta. Otvorili smo fond pri Razvojnoj banci, usmjeravamo sredstva od privatizacije i tako dalje i već tamo imaju neka sredstva. Ne mislim da je glavni problem novac, glavni problem su procedure, izvlaštenje zemljišta da biste nešto radili na tom prostoru. Mi ćemo sve učiniti da bude i radova ove godine – kazao nam je Novalić.

Tokom susreta s premijerom BPK Emirom Okovićem i ministrima u Vladi, još jedanput je konstatirano da je BPK na granici održivosti, jer kroz raspodjelu javnih prihoda u FBiH ne dobiva dovoljno novca ni za finansiranje osnovnih ustavnih nadležnosti. Zaključeno je da se nedostatak sredstava pokuša nadomjestiti iz granta za pomoć neodrživim kantonima iz kojeg bi BPK dobio pet miliona maraka godišnje. Od BPK se očekuje i saglasnost za izgradnju HE Ustikolina, protiv čega su se ranije izjašnjavali i građani i Općinska vijeća Goražda i Općine Foča u FBiH.

– To je pitanje koje je prilično nas zanimalo. Budući da je kanton na granici održivosti i da stalno treba grantove, nismo sigurni u budućnosti da li će se raspoloženje zadržati na ovom nivou, da li će raspoloženje ostalih kantona, parlamentarnih većina biti na tom nivou da budu senzibilni prema Goraždu. Mislimo da se iz tog ugovora, iz koncesione naknade, može namirivati taj nedostatak, iako, još uvijek, ne postoji odsustvo volje da se pomaže Goraždu – istakao je Novalić.

Okosnicu privrednog razvoja ovog kraja čine preduzeća iz oblasti namjenske industrije u industrijskoj zoni Pobjeda. Kompanija Ginex u vlasništvu je FBiH. Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić ističe kako je broj zaposlenih u oblasti namjenske industrije u prošloj godini povećan za 470, a na snazi je odluka da se kompletna dobit investira u otvaranje novih pogona i novih radnih mjesta.

– Nadam se, u toku ove godine, da će još dva nova razvojna projekta biti realizirana u BPK Goražde. Kroz naše aktivnosti u privatnim preduzećima u BPK razvili smo nekoliko dobrih projekata koji su sada u fazi tehničkih proba i usaglašavanja, odnosno dobijanja određenih dokumenata i saglasnosti za njihovu upotrebu, a prošli su svu proceduru u Vladi FBiH i Vijeću ministara. Radi se još na finalnom koraku testiranja i dobijanja upotrebnih dozvola, nakon čega očekujemo serijsku proizvodnju i povećanje broja radnih mjesta – dodaje Džindić.

Novalić i Džindić popodne će razgovarati i s predstavnicima kompanija iz kantona u kojem od 8.000 uposlenih 4.000 radi u industriji.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: