(FOTO) OTVOREN KLUB ZA ZABAVU I REKREACIJU OSOBA SA INVALIDITETOM U BPK GORAŽDE

Hits: 158

Zahvaljujući Savezu za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom BPK Goražde, u Goraždu je otvoren Klub koji donosi dosta novina u radu ovog saveza i ima višestruku namjenu.

Sretni smo što smo realizovali našu dugogodišnju ideju i iskrenu želju da obogatimo život invalidnih osoba i omogućimo im da se okupljaju, druže i rekreiraju u prostoru koji ispunjava uslove za takve aktivnosti. Klub je otvoren za osobe sa invaliditetom koji su vezani za sva udruženja u gradu, odnosno Bosansko podrinjskom kantonu. Ovdje će se susretati i družiti se ratni vojni invalidi, paraplegičari, civilne žrtve rata, osobe oboljelje od cerebralne paralize. Ovo je i prilika da ih pozovem da se učlane u naš Klub.


U okviru kluba je streljana, članovi Kluba moći će igrati i stoni tenis, šah, bilijar, takmičiti se u pikadu, igrati društvene igre. Naši se članovi mogu baviti i nadmetati i u malom fudbalu u Gradskoj dvorani, atletikom na stadionu, kuglanjem u šoping centru „ Bingo“ – kaže Senad Hasović, predsjednik kantonalnog Saveza za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom.

Savez za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom broji oko stotinu članova, a savez je proizašao iz ranijeg Udruženja kojeg su osnovali ratni vojni invalidi u BPK Goražde , 1999.godine. Po zakonu o sportu, 2014.godine registrovan je sadašnji kantonalni savez. Sportisti – invalidi, članovi ovog saveza, u proteklim su godinama na takmičenjima u Bosni i Hercegovini ostvarili brojne uspjehe. Svjedoče o tome priznanja i pehari koji sada krase prostorije novootvorenog kluba, kao i fotografije sa sportskih nadmetanja i druženja.

Goraždanski sportisti – invalidi takmiče se u devet sportskih disciplina, među kojima su atletika, stoni tenis, kuglanje, boćanje, šah, pikado i neki drugi, i podjednako su uspješni u gotovo svim sportovima.

Senad Hasović ističe kako najveću podršku u radu Saveza za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom BPK Goražde pružaju Vlada kantona i resorna ministarstva, te jednim dijelom i Grad Goražde prilikom odlaska na takmičenja, kao i sponzori.

–Obzirom na uslove, mislim da postižemo dobre rezultate, koji se najviše zasnivaju na našem entuzijazmu i privrženosti misiji saveza – napominje Hasović dodajući da će se rad Kluba finansirati iz sredstava Saveza, kroz podršku institucija vlasti i donatora.

Klub za rekreaciju osoba sa invaliditetom zvanično je otvorio Eniz Halilović, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Izvor – Glas Goražda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *