(FOTO) PREDSTAVNIČKI DOM USTVOJIO ZAKON: NA IZBORIMA U BIH BIT ĆE UVEDEN VIDEONADZOR I SKENIRANJE LISTIĆA!

Hits: 420

Čak 28 zastupnika u Zatupničkom domu državnog parlamenta je glasalo za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim je između ostalog predloženo uvođenje skeniranja glasačkih listića s ciljem otklanjanja mogućih nepravilnosti prilikom glasanja.

Devet zastupnika je bilo protiv a troje suzdržano.

Tako je učinjen važan korak ka uvođenju videonadzora i skeniranja glasačkih listića n abiračkim mjestima.

Kako je izjavio Saša Magazinović (SDP) ovo je veoma važan korak jer izbore treba da odlučuju birači, a ne brojači. Na ovaj način će se uvesti maksimalna transparentnost u izborni proces.

Riječ je o prijedlogu koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Samir Bećirović, Fehim Škaljić, Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

Predloženim zakonom predviđeno je uvođenje tehnoloških novina poput optičkog skeniranja glasačkih listića, uvođenje biometrijskih čistača otisaka prsta i videonadzora.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da postoje brojne nepravilnosti koje se odnose na dobijanje glasova na izborima te da je dobro ukoliko Parlamentarna skupština BiH usvoji izmjene Izbornog zakona BiH, prema kojima će se glasački listići skenirati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *