(FOTO) PROMOVISANA KNJIGA „PLANINE I PLANINARSTVO“

Hits: 1045

Brojni ljubitelji knjige i planinarstva počašćeni su u goraždanskom Centru za kulturu promocijom iznimno vrijednog i mnogostruko značajnog djela. Zašto planinarstva? Zato što je naslov knjige koja je promovisana „ Planine i planinarstvo“ čiji su autori prof. dr Elvir Kazazović, vanredni profesor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja i aktuelni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Alan Čaplar iz Zagreba, poznati planinarski pisac i urednik časopisa „Hrvatski planinar”, autor ili koautor 28 planinarskih, turističkih i geografskih knjiga.

Organizator promocije knjige koja je enciklopedija planinarstva i jedinstven udžbenik iz ove oblasti, bilo je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde. Resorni ministar Damir Žuga je u svojstvu domaćina zahvalio profesoru Kazazoviću za odluku da Goražde bude drugi bosansko-hercegovački grad u kome će predstaviti knjigu za koju vlada veliko interesovanje u javnosti.

Promotori su bili Alija Lapo i Muhamed Gafić.

Kako je rečeno, knjiga „ Planine i planinarstvo“ je kapitalno djelo koje donosi priliku da se svi planinari i ljubitelji prirode upoznaju sa novim univerzitetskim udžbenikom koji se koristi na istoimenom predmetu na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Knjiga svojim sadržajem objašnjava sve bitne segmente planinarenja i prirodnog bogatstva kojima obiluje BiH- planina.

Prof.dr Kazazović je govorio o procesu nastanka knjige i posebno istakao značaj planinarstva i planinarenja, kao i njihove promocije među mladima i djecom.

U programu promocije učestvovao je, izvedbom jedne kompozicije, Bakir Vehabović, nastavnik goraždanske OMŠ “Avdo Smailović“

Izvor – Glas Goražda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.