(FOTO) SJEĆANJE NA DAN KADA JE GORAŽDE KRENULO U ODBRANU SLOBODE I DOSTOJANSTVA

Hits: 169

4. maja, prije 26. godina, nad Goražde su se, umjesto Sunca, nadvili tamni obaci agresije i zla. Počeo je napad na grad i njegove žitelje. Istog dana Goražde je krenulo u odbranu. Snagom dobra i istine. U odbranu slobode i dostojanstva.

Opsada Goražda trajala je pune četiri godine, a tokom agresije stradao je veliki broj boraca, žena i djece. Krvario je grad i hrabrošću branioca čuvao i sačuvao svoju jedinstvenost u Bosni i Hercegovini i ljubavlju svih njegovih stanovnika – liječio rane. Koliko je samo volje i ljubavi bilo u tom vremenu kada su na surovom ispitu bili ljudskost i dobrota.
Goražde je ostalo na Drini. Uprkos svom zlu koje se obrušilo na njega. Ostalo Bedem slobode. Na barikadama te slobode zauvjek su ostali brojni mladići i njihovi stariji saborci. Ostali zagledani u Grad čije su ime kao zakletvu izgovarali svaki put kada su polazili na ratišta. Veliki broj njih je u ideale slobode ugradio dijelove svojih tijela.

Goražde je bilo i ostalo svetionik.

26 godina poslije…

Centralna manifestacija obilježavanja 4. maja, u okviru tradicionalne manifestacije „ Dani otpora“ održana je na spomen obilježju „Goražde grad heroj svojim braniteljima“ uz prisustvo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti kantona i grada Goražda, gdje su brojne delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, boračkih udruženja i OS BiH ( pa i političkih partija?) položile cvijeće i odale počast poginulima tokom opsade Goražda. Cvijeće je položeno i na šehidskom mezarju Kolijevke te uz spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda u periodu od 1992. do 1995. godine. Govorio je, vrlo emotivno, ratni komandant Abduselam Pelam Sijerčić, posebno naglašavajući da su branioci Goražda i Bosne i Hercegovine sve češće izloženi sumnjama, optužbama, ispitivanjima za navodno nečovječstvo, za zločine čak…!?

A aktuelna vlast ne čini dovoljno da ih zaštiti – rekao je Sijerčić. Možda je i to jedan od razloga što je na centralnom spomen obilježju u Goraždu i ovaj put bilo mnogo više aktuelnih političara nego nekadašnjih boraca!? Premijer BPK Goražde Emir Oković, pozivajući na posvećenost ideji Bosne i Hercegovine svih onih koji je vole, nakratko je najavio i veću brigu za prava nekadašnjih branioca Goražda. Među mladima koji su bili u ovom programu obilježavanja Dana otpora bile su i djevojčice u horu OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“. Pjesme koje su izveli a koje su nastale u ratu, dio su priče o jednom vremenu kada su ideali odbrane dostojanstva i duh zajedništva bili ispred i iznad svega…

Glas Goražda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.