FOTO/ ZA DVA SATA UBIJENO 40 CIVILA, ŽRTVAMA ODSJECANI POLNI ORGANI I EKSERI ZAKUCAVANI U GLAVU

Hits: 3527

Pune dvije i po decenije nakon najvećeg zločina počinjenog na području Općine Goražde, još uvijek niko od nalogodavaca iz tadašnjih struktura lokalnog SDS-a, ali ni izvršilaca iz komšiluka, nije odgovarao za pokolj stanovnika goraždanskog naselja Lozje. Za samo dva sata, 22. maja 1992. godine, poslije 18 dana držanja naselja u okruženju, na najsvirepije načine je ubijeno oko 40 civila, a 38 ih je odvedeno u logor.

I ovom zločinu, sjeća se Muhamed Sijerčić, prethodili su pregovori sa komšijama Srbima, koji su tražili da Bošnjaci predaju oružje, a da onda u naselje uđe JNA i uvede „red“.

Muhamed Sijerčić (avaz)

– Na današnji dan, rano ujutro, srpski agresor je iz svih pravaca napao ovo naselje. Ubili su oko 40 nedužnih ljudi, djece, ubili su ženu koja je bila u devetom mjesecu trudnoće. Ja sam lično u ovoj kući preko puta pronašao kosture od dvije žene, a u kući Adila Mujezina pronađena su tri skeleta. Nakon rata je izvršena ekshumacija u mjestu Šišeta i tu sam gledao jezive prizore. Srpski agresori ubili su momke odavde, njihova tijela su masakrirali, čak im odsjecali polne organe i eksere im kucali u glavu – kaže Sijerčić.

Midheta Kaloper Oruli bila je među 38 zarobljenih civila koji su u kućama Forta u Lozju i Turkovića na Površnici, a potom i u logoru u školi u Podhranjenu prošli najstrašnije torture.

Midheta Kaloper Oruli (avaz)

– Zašto šutimo!? Zašto svi ne progovorimo!? Ja se ne bojim. Ne bojim se zato što je ovdje ubijeno 13 članova moje uže porodice, moja majka je na svirepi način ubijena i zapaljena u kući Ibre Bogdanića. Kakve su njene muke bile? Kakve su moje muke bile, djevojke od 20 godina? Noćima me proganja svaki maj. Ne mogu da zaboravim moju rodicu koja je ubijena u devetom mjesecu trudnoće. Ima nas preživjelih u poodmaklim godinama i poručujem tužilaštvu, molim ga, ako treba i preklinjaćemo, da konačno uzmu posao u svoje ruke, da nam pravda dođe i dobijemo bar malo te moralne satisfakcije – kazala je Oruli.

Predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo podsjetio je da oni koji ne pamte prošlost ponovo je proživljavaju, dok je predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić istakla kako je ovo udruženje od Tužilaštva BiH zatražilo da izuzme predmet Lozje, jer Kantonalno tužilaštvo Goražde do danas ništa nije uradilo.

– Svake godine, od 1. aprila do 15. novembra, nema dana kada nema plača, suza i sjećanja. Imamo problem među nama, jer postajemo imuni na broj žrtava. Ne smijemo sebi to dozvoliti i tu priču prenijeti na djecu, učiti ih da se pripremaju da ponovo sutra budu žrtve. 25 godina je prošlo od početka agresije na BiH. Jesmo li kakvu pouku izvukli, jesmo li moralno jači, u kojoj mjeri iskreno držimo do žrtava, borbe i BiH? U kojoj mjeri smo djecu pripremili i usmjerili da uče škole? Obrazovanje je najbolje oružje za borbu protiv zločina – poručio je predsjednik Saveza logoraša BiH, Jasmin Mešković.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić naglasio je da će „značajan broj nas odgovarati i zato što nešto nije učinio, a mogao je i bio obavezan da to radi“.

– Tužno je da mi nakon 25 godina, sramno je da mi 22 godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nemamo ni one najvažnije informacije o stradanju naših ljudi. Užasno je da smo pristali na to da, iz nekog svog komoditeta – neko to zove strahom, ali to nije strah, to je sračunati ovodunjalučki, mali, jadni intereščić, koji traje koliko treptaj oka, izbjegavamo svjedočiti o onome što su naše oči vidjele i govoriti ono što znamo i moramo kazivati – dodao je Pitić.

Odgovor od Tužilaštva zašto ništa nije učinjeno na istrazi ovog ratnog zločina očekuje i ministrica socijalne politike BPK Sabira Bešlija.

U zvaničnom dijelu programa porodice žrtava nisu se željele obratiti, već su prisutnima uputile dopis u kojem tvrde da su njihova svjedočenja i brojne izjave date i po nekoliko puta, uzaludne. Preživjeli stanovnici Lozja ističu da brojne majke nisu dočekale pravdu za smrt svoje djece iako su znale, vidjele i nadležnim organima kazale ko ih je zarobio, odveo i ubio. Najavljuju okupljanje pred zgradom Tužilaštva BPK i očekuju odgovor zašto nema istrage o najvećem ratnom zločinu iz prvog mjeseca agresije na Goražde.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.