(FOTO+VIDEO) ZIMSKA KUHINJA U KOPAČIMA, NA IMANJU VRIJEDNOG RAMIZA : OVAKO SE PROIZVODI SOK OD JABUKA

Hits: 800

Na radost brojnih gledatelja počela je nova sezona „Zimske kuhinje“. U programu Hayat TV-a ovu emisiju gledate od ponedjeljka do četvrtka, od 18 sati.

U prvoj ovosezonskoj emisiji, Almasa Lazović i Miran Karić, vaši domaćini „Zimske kuhinje“, posjetili su Novo Goražde. Vrijedni mještani tog kraja crpe sve ono što im je priroda podarila, proizvode, zarađuju…

Domaćin našoj ekipi bio je i vrijedni Ramiz iz mjesta Kopači kod Novog Goražda.

Ove godine u njegovoj avliji je preko tonu domaćih jabuka. Svake sezone proizvede oko 200 litara soka od jabuka.

  • Ovu jabuku koju sada cijedim najviše koriste osobe oboljele od dijabetesa jer dobro utiče na regulaciju šećera u krvi – govori nam Ramiz.

Pored njega, u cijeli proces proizvodnje su uključeni i ostali članovi porodice.

Iako se radi o stvarno napornom i teškom poslu, koji pored velike predanosti, zahtijeva i mnogo truda, Ramiz je mišljenja da se od ovog posla može solidno živjeti.

Cijeđenje i pecenje voća prisutno je u Bosni i Hercegovini od davnina, cijedi se uglavnom jabuka i kruška jer su te dvije voćke najsočnije i bogate su prirodnim šećerima. Voće se cijedi uglavnom na presama različitih oblika i tipova, nekada su to bile drvene prese a voće se “tucalo” u drvenim koritima. Danas se prese prave od različitih materijala ali princip je ostao nepromijenjen.

Procijeđeni sok se sipa u bakreni lonac ili u nekim krajevima popularnu “tavicu”. Potom se loži vatra. Sok se dugo vremena zagrijava do granice ključanja. Kada sok počne ključati prvo izbacuje prljavštinu koja se odstranjuje iz “tavice”, kasnijim održavanjem vatre količina soka se smanjuje i lagano pretvara u gustu masu-pekmez.

Almasa i Miran zajedno sa vrijednim domaćinom Ramizom cijedili su domaću jabuku i tako dali svoj doprinos njegovom trudu da proizvede što više ovog zdravnog soka.

Video možete pogledati i OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.