GORAŽDANI VJERUJU DA ĆE USKORO UGLEDATI SVJETLO NJEMAČKE NA KRAJU TUNELA

Hits: 129

Većina Goraždana, onih koji imaju sreće da rade u goraždanskoj privredi za 540 maraka, nada se da će kroz tunel Hranjen ugledati svjetlo Njemačke, Austrije i drugih zemalja EU, i da će im tunel objezbjediti siguran put za neki bolji život, zdraviju sredinu, bolje poslovno okruženje, bolje uslove za školovanje djece, liječenje i slično.

– Tunel će samo ubrzati odlazak iz Goražda smara većina ljudi sa kojima smo razgovrali. Niko više neće da radi pet ili šest dana u sedmici, po osam, devet ili 10 sati dnevno, i da za to na kraju mjeseca naplati 540 maraka od kojih se ne može ni preživjeti, a kamoli sebi priuštiti bilo koja vrsta luksuza i uživanja – kažu naši sagovornici.

Plata radnika u zemljama EU je minimalno 1800 eura! Izračunajte koliko mjeseci treba da radi prosječni radnik u goraždanskoj privredi da bi zaradio 1800 eura ili 3600 maraka!

– Goražde zato postaje „grad staraca“ i to nije floskuka. Studenti odu na studij i niko se od njih ne vraća u Goražde kad završi. Mladi odlaze isto tako u Sarajevo ili u zemlje Evrope. Čitave porodice odlaze. Ovdje će ostati samo penzioneri jer i sada je njih najviše. Gdje je ovo sve vodi ne znamo, zato smo sigurni da je tunel svjetlo Njemačke za svakoga ko želi dobro sebi i svojoj porodici – kažu naši sagovornici.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.