GRAD GORAŽDE PREUZIMA DJEČIJI VRTIĆ SOS KINDERDORF

Hits: 45

Gradsko vijeće Goražde na tematskoj sjednici nakon višesatne rasprave jednoglasno je usvojilo odluku kojom je data prethodna saglasnost za potpisivanje Ugovora između JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde i SOS Dječija sela BiH, radi proširenja smještajnih kapaciteta.

Odluka u toj formi ponuđena je na samoj sjednici nakon duge diskusije o prijedlogu dnevnog reda u kojem je stajala odluka u kojoj se nije pominjala JU za predškolski odgoj i obrazovanje. Gradsko vijeće Goražde je na ovaj način ostavilo toj ustanovi i njenim organima da se očituju o ovom ugovoru.

  • Bili smo pred jednim zidom, ali smo ipak donijeli odluku koja je u interesu djece i njihovih roditelja, javne ustanove i kompletnog grada. Prihvatili smo na određene način ovu ponudu i dali prethodnu saglasnost javnoj ustanovi da razmotri ovu ponudu od SOS Dječijih sela, i ukoliko je ona u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima, i u najboljem interesu javne ustanove, da je private – kazao je vijećnik u Gradskom vijeću Bajro Obuća (SDA).

U Gradskoj upravi smatraju da se odluka Vijeća može posmatrati kao konačno rješenje statusa vrtića SOS Kinderdorf, jednog od gorućih problema koji se već skoro dvije godine pokušava riješiti.

  • Ovdje je sve jasno. Predstavnici javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje su bili u komisiji koja je na svemu ovome radila tako da smo svjesni da će ovo proći u najboljem redu. U budžetu smo predvidjeli dodatnih 400.000 KM za pripajanje SOS Kinderdorfa vrtiću “Sunce”. Drago mi je da smo ovaj problem konačno riješili – izjavio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Proces rješavanja statusa vrtića SOS Kinderdorf u Goraždu traje 19 mjeseci, a organizacija SOS Dječija sela najavila je zatvaranje vrtića 31. decembra ove godine zbog svojih strateških opredjeljenja. Prvobitna ponuda bila je preuzimanje vrtica od Gradske uprave Goražde u trajno vlasništvo, potom na samo 10 godina uz preuzimanje svih uposlenika, što je bilo neprihvatljivo za gradonačelnika Ramovića.

Organizacija SOS Dječija sela BiH, nakon konsultacija s krovnom organizacijom u Beču, dostavila je Gradu Goraždu novu ponudu za preuzimanje SOS Dječijeg vrtića na period od 15 godina, bez naknade, uz mogućnost produženja ugovora, što je Gradska uprava prihvatila.

FENA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.