ISTJEČE OTKAZNI ROK GORAŽDANSKIH LJEKARA, A ODGOVORA NEMA: U PETAK SE PAKUJU ZA SARAJEVO?

Hits: 2538

Većina ljekara u zdravstvenim ustanovama u BPK neće doći na posao, pa je neizvjesno kome će se građani obraćati za medicinsku pomoć. Kako bi pokušali pronaći rješenje, u Goraždu je boravila delegacija Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koja se, zajedno s kolegama iz BPK, sastala s kantonalnim zvaničnicima.  

Predsjednik Sindikata Rifat Riad Zajid kaže da je prije dvije sedmice postignut dogovor s premijerom Emirom Okovićem i ministrima zdravstva i finansija te direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Imali smo riječ tih ljudi, a riječ je nekad važnija od bilo čega na svijetu. A 12 dana poslije mi u Goraždu imamo užasnu situaciju da su doktori podnijeli otkaze. To su ljudi koji su se borili za ovaj grad, krvarili ovdje i oni zaslužuju bar zrno podrške – ističe Zajid.

Predsjednik Sindikata doktora BPK Fahrudin Balijagić navodi da je 50 ljekara dalo zakletvu da u petak neće doći na posao. Istupe pojedinih poslanika na vanrednoj sjednici Skupštine, prije nekoliko dana, on je ocijenio sramotnim.

– Da su doktori najveći ratni zločinci, ono je sramota. Neka se upitaju svi oni kako se mi osjećamo i mogu li nam u oči pogledati. Nas je 4.000 u cijeloj FBiH. Mi nismo sami i branimo naše dostojanstvo, naš ponos, naše porodice i djecu, branimo naše diplome i naše pacijente. Gdje su ti Goraždani!? Kao ona većina u Skupštini što je rekla „Allahimanet“, neka nam to kažu i građani i mi u petak s koferima idemo u Sarajevo – kaže Balijagić.

Odluka na direktorima

Premijer BPK Emir Oković kaže da je Vlada pokušala naći rješenje dogovorom s jednim, ali da je to naišlo na revolt drugog sindikata u zdravstvu. Ako ljekari ne dođu na posao, Oković kaže da je daljnja procedura u rukama direktora ustanova.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.