JUSKO NAKON SASTANKA S TURCIMA: PRVO STUDIJA IZVODIVOSTI PA ONDA MODEL FINANSIRANJA BRZE CESTE

Hits: 324

Ministar komunikacija i saobra─çaja BiH Ismir Jusko odr┼żao je sastanak s predstavnicima Republike Turske, predvo─Ĺenim zamjenikom generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmetom Tutasom o projektu brze ceste Sarajevo-Beograd.

Tema sastanka bio je nastavak aktivnosti na realizaciji najavljenog projekta izgradnje brze ceste Sarajevo-Beograd, na kojem su tako─Ĺer prezentovani raspolo┼żivi podaci u vezi s obje trase saobra─çajnice Sarajevo-Beograd.

Jusko je rekao da je rije─Ź o va┼żnoj posjeti koja pokazuje da Turska ┼żeli ┼íto prije zapo─Źeti realizaciju ovog projekta. Cilj sastanka je bio da se turska delegacija informi┼íe o svim detaljima projekta kako bi mogla pristupiti izradi studije izvodljivosti.

Danas je razgovarano i o modelima finansiranja, ali je iz turske delegacije re─Źeno da ─çe se tek naknadno utvrditi modeli finansiranja za oba putna pravca, odnosno da je jo┼í uvijek rano o tome govoriti.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc rekao je da je predsjednik Turske nakon pro┼ílosedmi─Źnog sastanka u Istanbulu sazvao relevantne institucije i od njih zatra┼żio da ┼íto prije zapo─Źnu rad.

Kako ka┼że, dana┼ínji sastanak je bio odli─Źna prilika da se iz prve ruke prikupe sve relevantne informacije. Najavio je da ─çe se u naredna dva dana i─çi u obilazak obje trase.

Koc je ponovio da je preuranjeno govoriti o bilo kakvim modalitetima i finansiranju u ovoj fazi. Isti─Źe da ─çe se o finansiranju mo─çi govoriti tek nakon ┼íto turska delegacija obavi studiju izvodljivosti.

“Za Tursku je ovo regionalni socioekonomski projekt kojim ┼żelimo da damo na zna─Źaju razvoju ovog regiona. Veoma smo zadovoljni prezentacijom vi─Ĺenja i strategija institucija”, rekao je Koc.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva saobra─çaja i komunikacija, Ministarstva saobra─çaja i veza Republike Srpske, Vlade Br─Źko distrikta BiH te javnih preduze─ça za autoceste i ceste iz Federacije BiH i RS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.