KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SO NOVO GORAŽDE BEZ PRISUSTVA ODBORNIKA SDA i SNSD-a

Hits: 840

Sedam odbornika SDS-a, NDP-a, DEMOS-a, DNS-a, SDP-a i Ujedinjene Srpske, od ukupno 13 koliko broji lokalni parlament, održali su danas konstituirajuću sjednicu Skupštine općine Novo Goražde (RS), bez prisustva odbornika SNSD-a i SDA koji su činili većinu u prethodnom sazivu i koji su sjednicu zakazali za 25. januar.  

Odbornici nove većine danas nisu mogli ući u skupštinsku salu koja je bila zaključana te su sjednicu održali van zgrade općine, u sali Tvornice žice. Za predsjedavajućeg Skupštine opštine izabran je Medin Džafović iz SDP-a, dok je Boris Gavrilović iz SDS-a imenovan za njegovog zamjenika.

– Ovo zaključavanje sale pravo je lice načelnice općine i SNSD-a i SDA, jer su time pokazali nepoštovanje prema nama koji smo na demokratski način izabrani u SO Novo Goražde – kazao je Gavrilović.

Džafović smatra da je onemogućavanje održavanja sjednice, od strane SNSD-a i SDA, klasičan primjer opstrukcije pri implementaciji izbornih rezultata.

– Ovo su sve uradili iz dobro poznatih razloga, a to je da istekne ovih 90 dana za formiranje vlasti kako bi oni kasnije uveli neku vrstu prinudne uprave ili već šta su planirali – mišljenja je Džafović.

Predsjedavajući SO iz prethodnog saziva Ibrahim Drljević iz SDA smatra da je današnje zasjedanje odbornika šest političkih partija nelegalno i u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a.

– Oni se stalno pozivaju na tu većinu od sedam odbornika. Većina se sa potpisima prezentuje na konstiturajućoj sjednici koja ja zakazana za 25. februar koja je zakazana u skladu sa zakonom i poslovnikom i najavljena 13. januara, manje od mjesec nakon preuzimanja mandata – kazao je Drljević.

Upitno je da li će biti kvoruma za održavanje sjednice koju su zakazali SNSD i SDA za ponedjeljak jer iz nove skupštinske većine navode da je konstituirajuća sjednica održana danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.