NA BIRAČKIM SPISKOVIMA U BiH VIŠE OD 5.000 UMRLIH

Hits: 70

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici razmatrala Informaciju o broju umrlih osoba čija se imena nalaze u evidencijama Centralnog biračkog spiska.

Informacija je sačinjena prema izvještajima dostavljenim iz 102 općinske/gradske izborne komisije u BiH i sadrži podatak o 5.332 umrle osobe čija se imena nalaze u evidencijama Centralnog biračkog spiska, a za koje su izborne komisije uspjele izvršiti provjeru činjenice smrti.

Prema navedenoj informaciji izdvajaju se neke općine/gradovi sa najvećim brojem umrlih osoba čija se imena nalaze u evidenciji Centralnog biračkog spiska kao što su: Vitez-699, Cazin-485, Kalesija- 474, Travnik-383, Kiseljak-236 i Gračanica-229.

Iz 40 općinskih/gradskih izbornih komisija nije stigao traženi izvještaj zbog čega će im biti ostavljen dodatni rok da ga dostave.

U vezi sa naprijed navedenim Centralna izborna komisija BiH danas je usvojila nekoliko zaključaka među kojima su: da se sačini analiza danas razmatrane informacije koja će biti dopunjena sa nedostajućim podacima iz 40 općina/gradova, da se organizira sastanak sa nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova i Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u vezi ažuriranja biračkih spiskova, da se unutar Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH formira poseban tim koji će biti zadužen za analizu stanja Centralnog biračkog spiska i da se poduzmu i druge mjere u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

O realizaciji navedenih zaključaka javnost će biti blagovremeno informirana.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *