NOVA BLAMAŽA SA UPITNIKOM EVROPSKE KOMISIJE

Hits: 312

Bosna i Hercegovina poslat će u Brisel dva različita popisa stanovništva u odgovoru na Upitnik Evropske komisije, saznaje Index. ba. Jedini zvanični i legalan Popis koji je objavila Agencija za statistiku BiH, te Popis koji je proveo „na svoju ruku“ Republički zavod za statistiku RS.

Na ovakvu blamažu naše države ( što nam nažalost nije prvi put) pristao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Jedino što se može ponuditi kao logičan odgovor zašto je Zvidić dao zeleno svjetlo, jeste da ubrza slanje odgovora kako ponovo ne bi dobio kritike evropskog komesara Johanesa Hahna i da u svoj CV ubilježi da je to urađeno za njegovog mandata. To što će nam se u Briselu nasmijati po ko zna koji put, izgleda nikome više nije bitno.

Opravdanje koje ćemo čuti, zasigurno će biti, da se i drugim zemljama kandidatima vraćani Upitnici. Jesu, ali da su se ovako izblamirali i poslali dva odgovora na jedno pitanje ( i to ne teoretski odgovor već egzaktne statističke podatke), jedan zakonit i drugi nezakonit, nije se još dogodilo.

Podaci Popisa stanovništva koje je objavila Agencija za statistiku BiH objavljeni su u skladu sa zakonom u Službenom glasniku BiH i jedini su važeći.

Podsjećanja radi, član Kolegija Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić podnio je zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu  ustavnosti Odluke o usvajanju jedinstvenog programa obrade podatka popisa stanovništva 2013. godine. Ustavni sud se proglasio nenadležnim, nakon čega su rezultati Popisa stanovništva postali pravosnažni i konačni.

To znači, da niko u BiH, a posebno ne institucije ne mogu koristiti bilo koji drugi podatak koji nije u skladu sa jedinim zvaničnim Popisom stanovništva. Nadalje, ako se institucija ili službena osoba ogluše o poštivanje odluka Ustavnog suda BiH i koriste „lažne“ podatke, postavlja se neminovno i pitanje krivične odgovornosti.

Sastanak u Istočnom Sarajevu 

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu prije dva dana održan je sastanak o utvrđivanju prijedloga teksta odgovora na preostalih sedam pitanja iz Upitnika Europske komisije. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je potvrdio da su zadovoljni rezultatim sastanka, jer su uspjeli dogovoriti tekst odgovora na Upitnik EK. Zvizdić je najavio da će do petka biti dostavljeni svi odgovori, te da slijedi njihova verifikacija.

Delegacija EU u BiH priznaje jedino zvanični popis

Objavljivanje podataka samo za nivo Republike Srpske ne bi bilo u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2013., kao ni sa usvojenom metodologijom, te stoga ne može biti priznato kao valjan statistički set od strane Međunarodne monitoring misije (IMO) i Evropske unije (EU), saopšteno je iz Delegacije EU krajem 2016. godine nakon što su vlasti RS saopštile da će objaviti rezultate svog Popisa.

Gdje je nestao 58.081 stanovnik

Prema nevažećem popisu koji je proveo Republički zavod za statistiku RS na prostoru manjeg bh. entiteta živi ukupno 1.170.342 stanovnika.

Prema jedinim zvaničnim i službenim podacima Agencije za statistiku BiH, naša država ima 3.531.159 stalnih stanovnika. U Federaciji BiH živi 2.219.220 stanovnika, dok u Republici Srpskoj živi 1.228.423.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *