NOVALIĆ POZVAN DA PODNESE OSTAVKU

Hits: 179

S obzirom na to da je premijer FBiH Fadil Novalić poslanicima Predstavničkog doma PFBiH kazao da više ne može biti odgovoran za isplatu penzija nakon što nije prihvaćeno da zakon o PIO bude razmatran po hitnom postupku, pozvan je da da ostavku.

– Premijer je rekao da nije sposoban i ne garantuje isplate penzija. Onda treba dati ostavku. Ima dovoljno sposobnih i pametnih ljudi koji mogu to obezbijediti – rekao je Nasir Beganović, šef Kluba posalnika SBB-a, zamjerivši i što je Novalić napustio salu.

Da Novalić treba dati ostavku, rekao je i šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić, istakavši da je skandalozno da čovjek, koji je najodgovorniji za funkcioniranje izvršne vlasti, javno kaže da ne može garantirati isplate penzija.

Novalić je, u svom obraćanju „zaprijetio“ i da će isti tekst zakona vratiti po hitnoj proceduri u Parlament.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, prethodno je rekao da je iznenađen i razočaran što hitni postupak usvajanja zakona o PIO nije dobio podršku.

– Ko je bio protiv hitne procedure, srušio je zakon koji je usaglašen sa udruženjem penzionera i drugim kategorijama – dodao je Osmanović i kazao i da je iznenađen što je SBB glasao protiv hitnosti. Najavio je i pres-konferenciju Kluba SDA za 15 sati.

Reagujući na istup Novalića i Osmanovića, Munib Jusufović, poslanik SBB-a, istakao je da nikoga neće impresionirati jeftinom demagogijom. Kazao je i da je u pitanju zamjena teza, da zakon nije pao, nego ide u redovnu proceduru i da ima dobrih rješenja, ali ga treba dopuniti.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.