PREMINUO SENAD PEZO, UMJETNIK KOJI JE SVOJE RADOVE POKLONIO “DJECI SREBRENICE”

U Sarajevu je nakon kraće bolesti u 60. godini života preminuo poznati goraždanski skulptor Senad Pezo.

Ova vijest izazvala je nevjericu njegovih sugrađana jer je Pezo poznat kao veliki humanitarac i odličan poznavatelj srednjovjekovne Bosne, na čemu je bazirao svoj umjetnički rad i potpuno mu se posvetio.

Svoje stvaralaštvo, ovaj istinski zaljubljenik u Goražde i Drinu zasnivao je na vertikali historije BIH i preferirao elemente koji povezuju različite vremenske periode u njenom kontinuitetu.

Tehniku skulpture i reljefa izrađivao je na drvetu, kamenu, kombinaciji metala sa drugim materijalima, a svoje radove predstavljao je u umjetničkim galerijama širom BIH.

Posebnu ljubav pokazivao je prema Srebrenici, a 2005. godine realizirao je projekat “Zaboravljene duše” realiziran za Fondaciju “Djeca Srebrenice”, a prihod od prodaje 40 djela koje je Pezo stvarao 365 dana namijenio je fondaciji koja pomaže djecu bez oba roditelja u ovom gradu. Cijena svake od “Zaboravljenih duša”, pravljene od drveta i srebra, iznosila je 1.500 KM, a fondaciji je uplaćen cjelokupan iznos.

Svoj pečat Pezo je ostavio i u rodnom Goraždu gdje je upravo po njegovoj zamisli uređeno izletište Rorovi, a tenkovi, topovi i haubice trajni su svjedok na držanje Goražda u opsadi 1336 dana.

Senad Pezo zajedno sa grupom entuzijasta iz Goražda 2008. godine imao je ideju da spomenik na Rorovima uveže sa novim koji bi se gradio u Omladinskoj ulici “Bosanski čuvar” koji je trebao simbolizirati otpor Goraždana i sjećanje na sve pale borce grada.

Iako je bio urađen i idejni projekat, ideja nikada nije realizirana. Posljednju izložbu svojih radova imao je povodom dana državnosti BiH u galeriji Općine Novi Grad pod nazivom “Arhitektura bosanske duhovnosti”.

Senad Pezo rođen je 27. marta 1961. godine u Goraždu. Iza Senada su ostala supruga Refija i sin Faris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: