SINDIKAT SREDNJEG OBRAZOVANJA POKRENUO AKTIVNOSTI OKO ORGANIZOVANJA GENERALNOG ŠTRAJKA

Kantonalni odbor sindikata srednjeg obrazovanja donio je odluku o prekidu štrajka upozorenja, ali istovremeno su pokrenute i aktivnosti oko organizovanja generalnog štrajka.Razlog koji navode je Instrukcija o kofecijentima i platnim razredima koju Vlada nije usvojila na posljednjoj sjednici već je vraćena na doradu.

Vlada Kantona na posljednjoj sjednici je razmatrala ali nije usvojila Instrukciju o koeficijentima i platnim razredima u srednjem obrazovanju, iako su svi rokovi nakon potpisivanja kolektivnog ugovora davno istekli. Instrukcija je vraćena na doradu ministarstvu finansija, a o njoj treba da se očituje i ekonomsko-socijalno vijeće, pojašnjavaju u Sindikatu koji je razmatrao situaciju te donio odluku o prekidu štrajka upozorenja.

Generalni štrajk vrlo je izvjestan ukoliko Vlada uskoro ne usvoji instrukciju ističu u sindikatu.

–Mi smo razmatrali ovu situaciju i donijeli odluku o prekidu štrajka upozorenja. Također, vrlo je izvjestan i generalni štrajk ukoliko vlada uskoro ne usvoji Instrukciju. Mi smo davno tražili da se ona počne primjenjivati, i prije potpisivanja novog kolektivnog ugovora ona je bila razmatrana i vraćana. 3.jula smo potpisali novi ugovor, imali smo obavezu da donesemo Instrukciju, da je usaglasimo i mi smo to učinili. Tražili smo da bude na sjednici, ali je ponovo vraćena. Ukoliko bude volje, mi očekujemo da se može vrlo brzo rIješiti ova situacija, Ministarstvo finansija moglo bi u najkraćem mogućem roku analizirati i dati Instrukciju na saglasnot i Ekonomsko-socijalnom vijeću, ako ima volje to se može desiti do kraja sedmice. S druge strane mi smo u fazi priprema za generalni štrajk i o tome će svakako dati svoje mišljenje članstvo u sindikalnim organizacijama sve tri srednje škole u kantonu– izjavio je Eldin Isanović, predsjednik KO Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.

U Sindikatu tvrde da je instrukcija u finansijskom smislu mnogo lakša u odnosu na prve procjene koje su sačinili u Vladi i ministarstvima te da umjesto 90 iznosi oko 70 hiljada maraka, što će ističu, pokazati nove analize. Razlog tome je značajan broj penzionisanih nakon navršenih 40 godina rada u obrazovanju a ta radna mjesta sada popunjavaju uposleni koji imaju znatno niži početni koeficijent.

rtvbpk.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: