ŠKOLE U RS-u SE ZATVARAJU NA SEDAM DANA, OGRANIČEN RAD UGOSTITETLJSKIH OBJEKATA!

Hits: 327

Entitetski štab za vanredne situacije odlučio je na današnjoj sjednici zatvoriti školske ustanove zbog aktuelnog pogoršanja pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj.

Štab je preventivno zaključio da obustavi rad srednjih i osnovnih škola od 26. oktobra do 1. novembra. Škole će organizovati nastavu na daljinu korištenjem online sistema nastave.

Ugostiteljski objekti će u narednih sedam dana biti zatvoreni već od 22 sata, a donesena je i preporuka da se ne održavaju politički skupovi.

U RS-u je došlo do značajnog pogoršanja situacije, rekao je ministar zdravlja Alen Šeranić dodavši da je bh. entitet po skali ozbiljnosti na sredini tabele u Evropi.

Također, očekuje se pogoršanje slike kada su u pitanju umrle osobe koje su bile zaražene koronavirusom.

Ranije je rečeno da se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima, zabranjuju se privatna okupljanja do 10 lica što uključuje svadbe i slave.

Inače, u Republici Srpskoj je izvršeno testiranje 736 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 403 osobe.

Apelovao je na građane ovog bh. entiteta da se pridržavaju propisanih mjera da bi se spriječilo širenje korona virusa, odnosno da nose zaštitne maske, drže distancu i održavaju ličnu higijenu, te smanje kontake i okupljanja.

Na pitanje da li je zbog epidemije moguće očekivati zatvaranje nekih privrednih subjekata, Dodik je rekao da će svi koji se ne budu pridržavali propisanih mjera biće rigorozno kažnjeni i zatvoreni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.