SREDNJE ŠKOLE U GORAŽDU PO PRVI PUT OVE GODINE UPISUJU BUDŽETSKO– MINISTARSKI SMJER

Hits: 318

Prema odluci Vlade BPK Goražde koja je dala saglasnost svim srednjim školama, ove godine će se po prvi put učenici moći upisati novo zanimanjee koje će zvanično nositi naziv „Budžetsko-ministarski smjer“.

Već godinama Goraždu su potrebni budžetski korisnici, a posebno ministri što je bio i glavni razlog donošenja ovakve odluke. Kako saznajemo, već nakon završene srednje škole oni koji završe “budžetsko – ministarski smjer” mogu se zaposliti kao ministri, a ako žele moći će i nastaviti studij na nekom od fakulteta.

–Ministri su u Goraždu već nekoliko godina deficitaran kadar. U samo jednom mandatnom periodu izmjeni se po 30 ili više ministara, pomoćnika, zamjenika… Kad sve sagledamo činimo pravi korak i konačno će Goražde dobiti ministre koji su se školovali da budu da obavljaju tu funkciju – kažu u Vladi BPK.

Da bi postali ministar biće potrebno samo da ste završili „budžetsko –ministarski smjer“, samim tim postajete kompetentni, stručni i školovani za obavljanje ministarske pozicije.

–Učenici i roditelji već mjesecima traže da Goražde dobije “budžetsko –ministarsko zanimanje” u našim srednjim školama. Radili smo aktivno u predhodnom periodu kako bi u konačnici imali što bolji plan i program rada, a sve sa ciljem da proizvedemo što više kadrova za ministre. Već u novoj školskoj godini sve tri srednje škole u Goraždu upisaće po jedan smjer –poručeno je sa sastanka ministara kantonalne vlade i direktora srednjih škola.

Kako saznajemo plan i program rada u srednjim školama biće obiman, a pisanje CV-a izučavaće se u sve četiri godine. Pored toga učenici će imati i praktični dio nastave, između ostalog, kako zaposliti nekog od članova familije, bližeg rođaka, prijatelja.

–Planiramo angažovati i ranije ministre koji bi držali praktični dio nastave jer oni imaju već ogromno iskustvo na tim poslovima i savjetima sasvim siguurno mogu pomoći budućim ministrima – rečeno je na sastanku.

Iskreno se nadamo kako na ovaj način šaljemo jasnu sliku onim koji godinama ulažu u sebe, čitaju, školuju se, strudiraju, upisuju teške fakultete, postaju magistri, doktori… da je sve to suvislo. Zašto ćete strudirati za doktora ili stomatologa 6 ili 7 godina ako sa samo srednjom školom možete biti cjenjeni ministar –poruka je poslata iz Goražda.

Već odavno za sve one koji nisu iz Goražda važi parola. „Jesi bio u Goraždu“, „Jesam… „Jesi li bio ministar“, „Nisam“… E onda nisi bio u Goraždu.

Tekst je satiričnog karaktera, njegova svrha nije omalovažavanje ili vrijeđanje bilo koga već zabava i humor sa stvarnim ili približno stvarnim događajima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.