VIDEO + FOTO/ MAUREEN CORMACK: TURIZAM JE OGROMAN POTENCIJAL U OVOJ PREKRASNOJ ZEMLJI

Hits: 1476

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack nije krila iznenađenje srdačnošću kojom su je u Žepi dočekali povratnici i predstavnici ove rogatičke mjesne zajednice.

Otkrila ploču

Tokom boravka u Žepi, Cormack je, u pratnji Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Općine Rogatica, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa RS i domaćina, posjetila i Most na Žepi, bh. nacionalni spomenik, čije je urušavanje zaustavljeno zahvaljujući sredstvima Fonda ambasadora SAD za očuvanje nacionalnih spomenika.

Sa predsjednikom MZ Žepa Nerminom Omanovićem otkrila je ploču na stijeni pored mosta sa podacima o investitoru.

– Vlada SAD uložila je oko 115.000 KM u ovaj projekat i, kao što možete vidjeti, to je projekat kojim se “učvrstilo tlo” ispod mosta. To je samo početak, a ne kraj obnove, jer on je sada bezbjedan za nastavak radova. Projekti poput ovog nisu bitni samo zbog očuvanja kulturnog naslijeđa, nego što se na taj način može raditi na razvijanju turizma. Turizam je ogroman potencijal u ovoj prekrasnoj zemlji – kazala je Cormack.

Most na Žepi, za kojeg u historiji ne postoje podaci o graditelju i vremenu izgradnje, prvi put je spašen 1967. godine, kada je zbog izgradnje HE Bajina Bašta i stvaranja vještačkog jezera kamen po kamen izmješten na sadašnju lokaciju. Ovaj put ga spašavaju SAD.

– Urađena je konstruktivna stabilizacija mosta, jer su se pojavile određene pukotine na njemu. Uzroke ne znamo, je li nešto prešlo preko njega ili su u pitanju neka pomjeranja, ali na desnoj strani oslonac je popustio tako da se cijelom dužinom pojavila pukotina koja je predstavljala opasnost po most. Ova skela ima zadatak da spriječi daljnja oštećenja i ona je preduvjet za narednu fazu projekta – sanaciju mosta – ističe Mirzah Fočo, izvršni funkcioner u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Odrastao uz most

Očekuje da radovi počnu već ove godine, te da sredstva za njih trebaju osigurati bh institucije.

Esed Omanović ima 74 godine i odrastao je uz most. Pamti kada je svaki njegov blok posebno označen kako bi nakon prenošenja na novu lokaciju bio ugrađen na isto mjesto.

– Prelazio sam preko njega kad sam išao za Višegrad i nazad. Koliko je bitno ovo mjesto, toliko je i on bitan za ovo mjesto, jer mostovi su svugdje bitni. Kuda bi dolazili ljudi iz ovih sela, kuda bi mi išli njima da ga nema – kaže Omanović.

Prema riječima predsjednika MZ Žepa Nermina Omanovića, ovakve posjete rijetke su u ovom kraju i mnogo znače povratnicima koji su jučer željeli upoznati ambasadoricu Cormack, fotografirati se s njom, a u ime MZ Žepa uručeno joj je i posebno priznanje.

– Osim što ovaj most spaja dvije obale, on je i simbol Žepe – kaže Omanović.

Ambasadorica Cormack prisustvovala je u Višegradu javnoj debati u organizaciji Helsinškog komiteta za ljudska prava RS “Multietnička zajednica je moj dom”. U debati su učestvovali srednjoškolci iz Višegrada i Goražda.

– Mi u Ambasadi nastavljamo da s ponosom podržavamo napore širom BiH da se mladim ljudima omogući da žive i rade zajedno i time stvaraju efektno, snažno, multietničko društvo – poručila je ambasadorica Cormack.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.