(VIDEO) NAJMANJI KANTON PRIJETI BLOKADOM USPOSTAVE VLASTI U DRŽAVI

Može li Kanton Goražde blokirati uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH i države ukoliko CIK donese odluku da primjeni popis iz 2013. godine? I da li je strah grupe poslanika koja je zatražila sazivanje vanredne sjednice Skupštine kantona na kome će se razmatrati eventualna blokada opravdan?

Najmanji kanton, Bosansko-podrinjski kanton mogao bi blokirati formiranje vlasti na nivou FBiH, ali i države. Poslanici Skupštine ovog kantona, njih devet, pozivaju stranke da ne izaberu delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH ukoliko CIK, kako kažu, donese neustavnu odluku.

“Ukoliko CIK, tj. većina članova bude za to da se primjeni popis iz 2013. godine pri izboru delegata za Dom naroda FBiH to će direktno značiti udar na Ustav FBiH i Ustav BiH”, ističe Edita Velić, poslanik DF-a u Skupštini BPK.

Iz DF-a, SDP-a ali i drugih, opozicionih stranka koje su potpisale ovu inicijativu smatraju da bi njihov Kanton u slučaju primjene posljednjeg popisa ostao bez delegata u Domu naroda FBiH. U javnosti se ranije pojavila radna verzija CIK-ovog riješenja, po kome broj delegata u Domu naroda nije definisan.

“U ovom slučaju BPK ne bi imao svog predstavnika u Klubu Hrvata, time bi se dozvolilo da stotinjak hiljada birača HDZ-a zauvijek upravlja klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH”, ocjenjuje Velić.

U ovom Kantonu prema popisu iz 2013. godine živi nešto više od 22 hiljada Bošnjaka, Srba nešto manje od 900, te ukupno 24 Hrvata.

Čak i prema popisu iz 1991. godine u ovom gradu na Drini živjelo je tek 80 Hrvata ili 0,21 posto.

Jedini poslanik koji je u Skupštinu BPK izabran iz reda hrvatskog naroda je Edim Fejzić. Fejzić je izabran i u prošlom mandatu i aktuelni je delegat u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Pojašnjava da se do sada samo dva puta dogodilo da se u Skupštinu BPK, ali i Dom naroda, izabere Hrvat iz ovog Kantona.

“I uvijek je to mjesto koje je pripadalo našem Kantonu dobijao HDZ i to iz Zapadno-hercegovačkog kantona gdje postoji najveći procenat izabranih poslanika Hrvata u toj Skupštini. Sve je to bilo uredu za HDZ, dok neko po prvi put nije izabran kao Hrvat u Skupštinu BPK, a samim tim i u Dom naroda PFBiH”, otkriva Fejzić, te dodaje:

“Ja se od početka pišem kao Hrvat i normalno da, vi dobro znate, da i u Hrvatskoj i u BiH postoji 300.000 Hrvata islamske vjeroispovijesti”.

Iz Liberalne stranke, koja je u aktuelnoj vlasti nisu potpisali inicijativu SDP-a i DF-a, jedan od poslanika Rasim Mujagić kaže kako mu je neprihvatljiva primjena posljednjeg popisa, ali i blokada cijele države.

“Ovo je po meni isto kao kada gledate da padne jedna muva na medvjeda. Da BPK Kanton sebi uzme za pravo da on riješi problem koji se nije uspio riješiti 20 godina. Ovaj problem je nastao zato što su neki naturalizovani Hrvati, radi materijalne strane, ne radi zaštite bošnjačkog, hrvatskog, srpskog interesa, nego radi materijalne strane, pravili i određivali sebi da budu ono što nisu i da dobijaju novac koji im ne pripada, i predstavljaju narod kojeg nema”, tvrdi Mujanović.

Inicijativa za sazivanje vanredne sjednice dolazi na samom kraju mandata aktuelnog saziva. Ukoliko se postigne dogovor većine, to će dodatno zakomplikovati, inače upitnu, popunu Doma naroda Parlamenta FBiH, vlasti na nivou FBiH, ali i formiranje Doma naroda i vlasti na državnom nivou. Sve bi to moglo krenuti upravo iz ovog grada.

N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: