(VIDEO) PREDSTAVNICI ŠEST STRANAKA U KANTONU SARAJEVO NAČELNO VERIFICIRALI 29 PRINCIPA

Predstavnici šest stranaka u Kantonu Sarajevo – Naše stranke (NS), Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) te Naroda i pravde – načelno su verificirali 29 nacrta principa na kojima će se zasnivati koalicija Kantona Sarajevo, koja će možda imati nekoliko tehničkih izmjena.

Svi učesnici sastanka istakli su da se do sada razgovaralo o suštinskim, a ne političkim i kadrovskim pitanjima, te su izrazili svoje zadovoljstvo dinamikom rada, ali i nadom da će nova vlada KS-u biti formirana na demokratskim rješenjima.

Podsjetili su da Poslovnik Kantona Sarajevo definiše da Skupština KS treba biti formirana deset dana nakon objavljivanja službenih rezultata Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, što je 16. novembar, a neki od učesnika su rekli da je Skupština Tuzlanskog Kantona zakazana za sutra, te da je potrebno da oni kontaktiraju CIK kako bi uvidjeli gdje je problem.

Naglašeno je da će do petka biti formirana i radna grupa koja će razmatrati budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu, koji će prema njihovim najavama biti usvojen prije kraja tekuće godine, a razgovarano je i o saradnji na lokalnom nivoima.

VIDEO: Bez SDA u Kantonu Sarajevo

Izraženo nezadovoljstvo radom CIK-a BiH

Predstavnici šest političkih stranaka su danas na sastanku o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost radom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK).

Razlog tome je što CIK do danas nije dostavio certifikate Skupštini KS-a kako bi zakazali prvu konstituirajuću sjednicu u rokovima koji su definisani Poslovnikom, a to je deset dana nakon objave službenih rezultata Općih izbora.

Predsjednik stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedn Konaković naglasio je da su na sastanku usaglasili principe buduće skupštinske većine u naredne četiri godine koji će biti konačno usvojeni nakon što radne grupe završe sve poslove, a to je 16. novembar.

Istakao je da je dogovoreno formiranje timova za praćenje aktivnosti na izradi budžeta KS-a za 2019. godinu te prijedloga za eventualno usklađivanje sa principima i mjerama nove skupštinske većine, jer, kako je kazao,  svi žele da budžet zaista ‘oslikava’ politike i mjere novog saziva.

Šef pregovaračkog tima Socijaldemokarstke partije (SDP) Damir Mašić najavio je da će novi sastanak biti održan u ponedjeljak, 19. novembra te je izrazio zadovoljstvo dinamikom razgovora o principima i programskim mjerama, što, kako je naveo, treba da bude stabilan temelj za progresivnu skupštinsku većinu.

Šef pregovaračkog tima Naše stranke (NS) Edin Forto istakao je da je šest stranaka još u fazi pregovora oko formiranja skupštinske većine, jer se može desiti da u budućnosti imaju različita mišljenja o nekim problemima, ali je dodao da ga nivo konsenzusa ohrabruje.

Šef pregovaračkog tima Demokratske frone (DF) Milan Dunović kazao je da ni u jednom momentu nisu razgovarali o resorima, a kao razlog naveo je postojanje konsenzusa da se o premijerskoj poziciji i preuzimanju resora može razmatrati samo na način da je to preuzimanje političke odgovornosti, što, dodao je, predstavlja promjenu razmišljanja na političkoj sceni u BiH.

Šef pregovaračkog tima Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirvad Kurić kazao je da su principi kompaktibilni sa principima njihove stranke, dok je šef pregovaračkog tima Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Nermin Pećanac izrazio zadovoljstvo dinamikom, atmosferom i ambijentom pregovora predstavnika šest političkih partija.

federalna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: