(VIDEO) PRIJE 34 GODINE U SARAJEVU POČELE 14. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Hits: 195

Osmog februara 1984. godine na sarajevskom stadionu Koševo otvorene su 14. Zimske olimpijske igre.

U sljedećih deset dana, glavni grad BiH postao je centar svijeta i temelj svim budućim zimskim olimpijadama.

Bila je to prva zimska olimpijada u nekoj sicijalističkoj zemlji i rezultat sedmogodišnjih priprema nakon što je Sarajevo u maju 1978. godine izabrano pored konkurentnih gradova Sapporoa u Japanu i švedskog Gothenburga. Glasanje se pokazalo ubjedljivim jer je grad na Miljacki dobio 36 glasova od mogućih 39.

 

Tridesetčetiri godine kasnije, pored nostalgije, 14. Zimske olimpijske igre ostaju zapamćene po nekoliko vječnih dostignuća i zanimljivosti.

Legendarni Jure Franko postao je prvi Jugosloven koji je osvojio medalju na zimskim olimpijskim igrama. Austrija je podbacila osvojivši svega jednu bronzu. Senegalac Lamine Guèye u Sarajevu je postao prvi crnac iz Afrike koji se takmičio u skijanju na zimskoj olimpijadi. Jayne Torvill i Christopher Dean iz Velike Britanije osvojili su maskimalan broj bodova u umjetničkom klizanju, ocjenu koja nije ponovljeno do dana današnjeg.

 

Još jedna zanimljivost leži u ceremoniji zatvaranja koja se odigrala u zatvorenom prostoru, što se ponovilo samo jednom – 2010. godine u Vankuveru

Olimpijski plamen zapalila je legendarna Sanda Dubravčić, a maskota je bio Vučko, kreacija Slovenca Jožeta Trobeca koja je i 34 godine kasnije ostala simbolom Sarajeva.

 

Na Olimpijadi se našlo 1.272 takmičara i takmičarki iz do tada rekordnih 49 država svijeta. Podijeljeno je 39 zlatnih, 39 srebrenih i 39 bronzanih medalja. Najuspješnije zemlje bile su SSSR, SAD i Finska.

Gotovo tri i pol decenije kasnije, mnoge olimpijske znamenitosti leže napuštene, što zbog zuba vremena, što zbog činjenice da su se nekadašnji simboli najvećeg pozitivnog događaja u Sarajevu našli na prvim linijama razdvajanja za vrijeme agresije na BiH.

klix.ba

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *