(VIDEO) U ZNAK SJEĆANJA NA 76 GODINA OD ZLOČINA U DRUGOM SVJETSKOM RATU BIĆE BAČENO 76 RUŽA

Hits: 365

U Goraždu će danas biti obilježen  26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda.

Prema najavama bit će to niz sadržaja u čijem fokusu je odavanje počast svim žrtvama stradalim u Goraždu od kraja novembra 1941. godine do 26. januara 1942. godine kada su partizanske jedinice ulaskom u Goražde zaustavile pokolj četnika Draže Mihajlovića u kojem je samo u ovom periodu ubijeno više od 1400 stanovnika Goražda i okoline, uglavnom Bošnjaka.

Centralno obilježavanje planirano je na gradskom mostu sa kojeg će ove godine biti bačeno 76 ruže u Drinu, jer je toliko godina proteklo od pomenutih događaja. Planirana su i obraćanja predstavnika SABNOR-a, te program u kojem će učestvovati mladi iz Goražda.

 

 

VIDEO: Sa prošlogodišenjeg obilježavanja 26. januara

Podsjetimo da su u u ovom periodu, decembra 1941. godine četnici Draže Mihajlovića u Goraždu ubili pet časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Sestre Jula Ivanišević iz Hrvatske, Berchmana Leidenix iz Austrije, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskog porijekla Marija Bernadeta Banja djelovale su u samostanu Marijin dom na Palama. U decembru 1941. četnici su samostan zapalili, a sestre poveli prema Goraždu pješice.

U goraždanskoj kasarni, današnjoj Osnovnoj školi “Husein efendija Đozo”, gdje su ih smjestili, sestre su pokušale spasiti dostojanstvo žene i redovničku čast skačući kroz prozor. Sve su bile teško povrijeđene. Nakon toga su zaklane, a tijela su im bačena u Drinu.

gorazdeportal.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.