VLADA U GORAŽDU ĆE DOBITI PRVU PREMIJERKU OD OSNIVANJA KANTONA

Hits: 170

Buduća mandatarka nove Vlade BPK Goražde, je Aida Obuća. Ona je bila predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde u prošlom sazivu. SDA koja predvodi novu parlamentarnu većinu u ovom kantonu, a čini je sedam stranaka (SDA, NBL, DF, SZBIH, Goraždanska priča, A-SDA i SBB), na sinoćnjem sastanku odlučila je za mandatara nove vlade predložiti Aidu Obuću.

Nezvanično saznajemo da je prijedlog upućen centrali stranke u Sarajevu, kako bi se o njemu očitovala kadrovska komisija, a konačna odluka bit će poznata već sutra kada ističe i rok za prijedlog mandatara vlade i ministara, koji su postavile stranke koje čine koaliciju u ovom kantonu.

Tako će BPK Goražde prvi put od osnivanja kantona na čelu vlade imati premijerku. 

Aida Obuća je dugogodišnja članica ove stranke u kojoj obnaša niz funkcija, a članica je i Predsjedništva SDA. U zakonodavnoj vlasti do sada je obnašala funkciju predsjedavajuće Općinskog vijeća Goražde te predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde. 

Na općim izborima u oktobru 2018. godine bila je nositeljica liste SDA u ovom kantonu, a glasači su joj dali povjerenje za mandat poslanice u kantonalnom parlamentu koji će prema svemu sudeći zamijeniti premijerskom pozicijom.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.