ZIMI NIJE DOŠAO KRAJ: OD UTORKA POGORŠANJE VREMENA!

Hits: 748

Proljetne temperature usred januara prevarile su nas da je zimi došao kraj!

Ona se vraća i to sa snijegom i jutarnjim mrazevima.

Prema kartama prognostičkih modela, prvih nekoliko dana u sedmici koja slijedi očekuje se stabilnije vrijeme. Pogoršanje vremenskih prilika za očekivati je od utorka, izraženije u poslijepodnevnim satima.

Kako saopćavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na jugu će padati kiša, u Krajini, na sjeveru zemlje, na planinama i dijelu centralne Bosne snijeg. Temperaturni režim neće se značajnije izmijeniti. Minimalne jutarnje temperature zraka kretaće se od -4 do 0 °C u unutrašnjosti, na jugu do 4 °C, maksimalne dnevne od 3 do 8 °C u Bosni, na jugu do 12 °C.

U odnosu na ostatak zemlje, na sjeveru i u Krajini će biti hladnije i sa više snijega.

Od četvrtka će uslijediti postepeni prestanak padavina i stabilizacija vremenskih prilika. Pri tome će doći do djelimičnog zahlađenja, maksimalne dnevne temperature zraka dostizaće od 2 do 6 °C u Bosni, na jugu do 10 °C.

U dane idućeg vikenda jutarnje i dnevne temperature će još malo opasti, naročito u centralnoj Bosni gdje će tokom jutra biti između -4 i -8 °C, a maksimalne dnevne će biti od 0 do 3 °C. U ostatku zemlje malo toplije, sa maksimalnim temperaturama do 6 °C na sjeveru i 10 °C na jugu.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, izgledne su nešto stabilnije vremenske prilike sa manje padavina, uz temperature primjerene ovom dijelu godine.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.