Svjesni smo da nadležni organi poduzimaju određene mjere u tom smislu, međutim, očito su one nedovoljne jer je riječ o ekološkoj katastrofi čije posljedice mogu biti nesagledive po život i zdravlje svih građana i zahtijevaju urgentno djelovanje i poduzimanje konkretnih poteza te rješavanje problema – navodi u svom obraćanju goraždanskim vlastima neformalna grupa građana.

Zahtijevaju hitne sastanke izabranih zvaničnika, “direktno odgovornih za situaciju u kojoj se nalaze građani”.

– Ne zanimaju nas političke prilike niti eventualna unutrašnja neslaganja, mi zahtijevamo vaše urgentno djelovanje i rješenja kako bi se pod hitno spriječilo emitovanje štetnih plinova sa deponije smeća koje direktno ugrožava zdravlje svih građana. Život naš i naše djece je u pitanju i niko nema pravo da nas ugrožava – poručuju.

Traže transparentno informiranje o ovom problemu.

– Sve do sada urađeno na ovom problemu nije dalo apsolutno nikakve rezultate, već se građani i dalje svakodnevno guše u dimu, u smeću i nezdravoj sredini. Svjedoci smo da se o problematici deponije Šišeta raspravlja od požara do požara, hoćemo da vjerujemo da ste i vi svjesni toga i da ste sa vašim pozicijama preuzeli i odgovornost za rješavanje ovog gorućeg i najvažnijeg pitanja u Goraždu.

Zahtijevamo da preuzmete odgovornost za povjerene pozicije i omogućite nam pravo na dostojanstven život, čist zrak, zdravu i čistu okolinu i normalne i dobre uvjete za naš i život naše djece – naveli su iz neformalne grupe građana i dodali:

– S pravom smo zabrinuti jer svakodnevno svjedočimo vašoj nemoći da nam uklonite ekološku bombu iznad glava dok istovremeno svjedočimo povećanom broju oboljelih građana od različitih bolesti s akcentom na kancerogene. Svjedočimo činjenici da je pojedinicima važniji populizam i skretanje pažnje od stvarnog problema, njegovog rješavanja.
Mi građani zahtijevamo da problem deponije otpada bude prioritet broj jedan ovog grada i kantona.